ARBEIDSRECHT – Rapport ‘Ontslag aangevraagd en dan?’

foto gesprek inspectie UWVDe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft onlangs het rapport ‘Ontslag aangevraagd en dan?’ van de Inspectie SZW naar de Tweede Kamer verzonden. Het rapport is opgesteld n.a.v. onderzoek naar de manier waarop het UWV de aanvragen voor een ontslag op bedrijfseconomische gronden beoordeelt.

Opvallende punten

Uit het rapport (pag. 7 – 11) citeren we de volgende opvallende constateringen:

“Uit (…) enquête komt naar voren dat ongeveer één derde van de werknemers, voor wie de werkgever bij UWV een ontslagvergunning aanvraagt, van mening is dat de door de werkgever opgevoerde bedrijfseconomische reden niet klopt.”
“UWV steunt bij de inhoudelijke beoordeling van de ontslagaanvraag vooral op de door de werkgever (en in mindere mate door de werknemer) aangeleverde informatie.”
“De Inspectie constateert dat werknemers die weinig met de regels, papieren en formulieren vaardig zijn, en/of niet ter zake geschoold zijn, niet door UWV ‘bij de hand worden genomen’ om een adequate reactie te geven op de aanvraag ontslagvergunning van hun werkgever.”
“De uitvoeringsregels van UWV bevatten geen concrete normen bij de afweging of een ontslagvergunning bedrijfseconomisch noodzakelijk is. UWV toetst marginaal en terughoudend (…). (…) het [is] de vraag of de marginale toetsing door UWV volstaat.”
“(…) ongeveer één vijfde van de werknemers, voor wie de werkgever bij UWV een ontslagvergunning aanvraagt, [is] van mening (…) dat de werkgever goedkoper personeel wilde, bijvoorbeeld ZZP’ers.”
“Uit (…) enquête komt naar voren dat voor de werknemers voor wie een ontslagvergunning is toegekend, meer dan 45% aangeeft géén informatie van UWV te hebben ontvangen over het recht om naar de kantonrechter te gaan.” (Red.: om de toestemming van UWV aan te vechten. Zie art. 7:681 en art. 7:682 BW)
“Het merendeel van de werknemers voor wie ontslagvergunning werd verleend (92%) geeft aan dat zij geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de kantonrechter.”
“De Inspectie concludeert dat de wederindiensttredingsvoorwaarde in de praktijk weinig betekenis heeft (…)” (Red.: zie hier over de wederindiensttredingsvoorwaarde)
“De Inspectie concludeert dat er voor de werknemer geen digitaal proces is ingericht en dat UWV slechts het aanvraagproces voor werkgevers heeft gedigitaliseerd.”

Documenten

Zie hier voor het rapport ‘Ontslag aangevraagd en dan?’ van de Inspectie SZW, en hier voor de aanbiedingsbrief van de minister.