BESTUURSRECHT – Bezwaar maken: hoe?

bezwaarschriftAls een bestuursorgaan een besluit heeft genomen, dan staat onder dat besluit vaak dat daartegen bezwaar kan worden gemaakt.

Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Hoe maak je bezwaar? En welke eisen gelden er voor een bezwaarschrift?

In deze blog bespreken we het bezwaar, en het bezwaarschrift.


Hoofdlijnen (let op uitzonderingen en raadpleeg de wet!)

In het hierna volgende zetten we de hoofdlijnen van het bezwaar uiteen. Hierop bestaan veel
uitzonderingen. Raadpleeg daarom in een specifiek geval altijd de wet en/of een deskundige.

De weg gewezen

Voordat we het bezwaar en het bezwaarschrift bespreken, willen we eerst opmerken dat u, als bezwaarmaker, door de wet wordt ‘geholpen’ bij het maken van bezwaar.

Op grond van de toepasselijke wet – de Algemene wet bestuursrecht (of: “Awb”) – hoort de overheid onder haar besluiten namelijk aan te geven dat daartegen bezwaar kan worden gemaakt, en hoe dat kan worden gedaan.

Dit staat in artikel 3:45 van de Awb.

Hoe maak je bezwaar?

De eisen die gelden bij het maken van bezwaar staan in hoofdstuk 6 van de Awb.

In artikel 6:4, lid 1 van de Awb staat:

“Het maken van bezwaar geschiedt door het indienen van een bezwaarschrift bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen.”

Bezwaar tegen een besluit maakt u dus door daartegen een bezwaarschrift in te dienen.

Aan welke eisen moet een bezwaarschrift voldoen?

De eisen waaraan een bezwaarschrift moet voldoen, staan in artikel 6:5, lid 1 van de Awb:

“Het bezwaar (…) schrift wordt ondertekend en bevat ten minste:
a. de naam en het adres van de indiener;
b. de dagtekening;
c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar of beroep is gericht;
d. de gronden van het bezwaar of beroep.”

Kortom, op een bezwaarschrift moeten de naam, het adres en de handtekening van de bezwaarmaker staan. In het bezwaarschrift moet staan tegen welk besluit het is gericht (noem de datum, het referentienummer, het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen en enkele andere kenmerken). En in het bezwaarschrift moet staan waarom bezwaar wordt gemaakt (de ‘gronden’ van het bezwaar).

Wat nu als je iets vergeet?

Als uw bezwaarschrift niet voldoet aan deze eisen, dan wordt het bezwaar in principe niet-ontvankelijk verklaard. Maar ook hier komt de wet de bezwaarmaker te hulp. In artikel 6:6 van de Awb wordt namelijk bepaald dat aan de bezwaarmaker een termijn moet worden gesteld om het verzuim (de “fout”) te herstellen.

Pro forma bezwaar

Dit is de grondslag van de bekende pro forma bezwaarschriften. Vaak dienen juristen zogenaamde pro forma bezwaarschriften in tegen besluiten. Daarin schrijven zij bezwaar tegen een besluit te maken, maar geven zij nog niet aan waarom zij bezwaar maken. Ze laten dus expres de gronden van het bezwaar achterwege. Wetende dat ze op grond van artikel 6:6 van de Awb een extra termijn voor aanvulling van die gronden zullen krijgen. Op die manier hebben ze meer tijd om de gronden van het bezwaar te formuleren.

Termijn

Artikel 6:7 van de Awb bepaalt:

“De termijn voor het indienen van een bezwaar (…) schrift bedraagt zes weken.”

Artikel 6:8, lid 1 van de Awb bepaalt:

“De termijn vangt aan met ingang van de dag na die waarop het besluit op de voorgeschreven wijze is bekendgemaakt.”

En artikel 6:9, leden 1 en 2 van de Awb bepalen:

“1. Een bezwaar (…) schrift is tijdig ingediend indien het voor het einde van de termijn is ontvangen.
2. Bij verzending per post is een bezwaar (…) schrift tijdig ingediend indien het voor het einde van de termijn ter post is bezorgd, mits het niet later dan een week na afloop van de termijn is ontvangen.”

Praktisch

De artikelen 6:8 en 6:9 van de Awb zijn voor de gevallen dat mensen het er qua termijn op aan laten komen. Ons advies is echter altijd: laat het daar niet op aan komen. Wees ruim op tijd en dien zo nodig een pro forma bezwaarschrift in.

6 weken

Onthoud daarom: voor bezwaar staat 6 weken. En wees (ruim) op tijd.

Hoofdlijnen

We benadrukken nogmaals dat we hier de hoofdlijnen van het bezwaar uiteen zetten. Hierop bestaan
veel uitzonderingen. Ook qua termijnen. Raadpleeg daarom in een specifiek geval altijd de wet.

Kosten

Artikel 7:15, lid 2 van de Awb bepaalt:

“De kosten, die de belanghebbende in verband met de behandeling van het bezwaar redelijkerwijs heeft moeten maken, worden door het bestuursorgaan uitsluitend vergoed op verzoek van de belanghebbende voorzover het bestreden besluit wordt herroepen wegens aan het bestuursorgaan te wijten onrechtmatigheid.”

Uit deze bepaling blijkt dat de maker van bezwaar in bepaalde gevallen in aanmerking kan komen voor vergoeding van de kosten die hij in verband met het bezwaar heeft gemaakt. De criteria voor vergoeding staan in het ‘Besluit proceskosten bestuursrecht‘. Hierbij gaat het o.a. om de kosten van beroepsmatig verleende rechtsbijstand.

Om voor vergoeding in aanmerking te kunnen komen, is wel vereist dat expliciet om vergoeding wordt verzocht. Lid 3 van artikel 7:15 van de Awb bepaalt namelijk:

“Het verzoek wordt gedaan voordat het bestuursorgaan op het bezwaar heeft beslist. Het bestuursorgaan beslist op het verzoek bij de beslissing op het bezwaar.”

Praktisch is om het verzoek in het bezwaarschrift op te nemen.

Praktische tips

Een paar belangrijke praktische tips, zijn de volgende:

zorg voor bewijs. Stuur het bezwaarschrift aangetekend, laat een koerier het bezorgen of zorg op andere wijze voor een bewijs van ontvangst. Vaak gaat het allemaal goed, maar soms niet.

wees op tijd. Laat het niet op de laatste dag aankomen. Neem een termijn van 5 weken in acht voor het maken van bezwaar. Dan bent u zeker op tijd.

wees compleet. Voer in uw bezwaarschrift al uw bezwaren aan. Wat u in bezwaar vergeet aan te voeren, kunt u later – bijvoorbeeld in beroep bij de rechtbank – niet alsnog aanvoeren. Hier geldt: liever teveel dan te weinig.

kosten. Verzoek om vergoeding van de kosten van bezwaar.

Meer weten?

Bezwaar maken is eenvoudig. Maar goed bezwaar maken is complex. Die complexiteit zit ‘m onder andere in de gronden van het bezwaar en in de diverse wettelijke uitzonderingen. Een goede jurist weet op welke gronden bezwaar moet worden gemaakt, om een goed en grondig bezwaar te formuleren.

Meer weten over bezwaar? Neem voor vrijblijvend overleg contact met ons op:

Contact

Wij overleggen graag met u, praten graag over de ins and outs van uw situatie en geven u graag advies. Voor een kennismaking of eerste gesprek brengen wij geen kosten in rekening.