ALGEMEEN – Zelf doen(1): pro forma bezwaar / beroep
Moet je altijd een jurist inschakelen als je een juridische kwestie aan de hand hebt? Wel, laten we de vergelijking maken met het raadplegen van een arts. De meeste mensen weten eigenlijk zelf wel wanneer het daar tijd voor is. Dat hoef je niet voor ieder griepje te doen. Maar als je iets ergers vermoedt, dan kan het geen kwaad om even af te hechten bij een deskundige. En die hoeft je niet meteen open te snijden (of een rechtszaak aan te spannen). Maar die kan ook even een MRI-scannetje maken (de juridische kwestie even kort doorlichten). Toch kun je qua juristerij meer zelf doen dan qua gezondheid. In het juristenvak vallen er namelijk niet zomaar ‘gewonden’. Vraag is: wat kunt u zelf doen? Deze keer: pro forma bezwaar of beroep.
Bezwaar (of beroep) op nader aan te voeren gronden
Als je het niet eens bent met een besluit van de overheid dan kun je daartegen in bezwaar gaan. En in bepaalde gevallen kun je ertegen in beroep gaan (bij een rechtbank). Dan kan het natuurlijk voorkomen dat je nog twijfelt of je ergens wel echt werk van wilt maken. Of dat je nog zoekt naar iemand die je bijstand kan verlenen. Juridische termijnen wachten daar echter niet op en zijn onverbiddelijk.
Wat je dan kunt doen is een zogenaamd ‘pro forma’ bezwaar of beroep indienen. Let daarbij overigens op dat je bij een beroep bij de rechtbank wel griffierecht bent verschuldigd. Maar dat hoeft niet per se heel veel geld te zijn.
Een ‘pro forma’ bezwaar of beroep wordt ook wel een ‘bezwaar (of beroep) op nader aan te voeren gronden’ genoemd. En die omschrijving dekt de lading het beste.
Pro forma
Artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bepaalt wat iemand moet aanvoeren in een bezwaarschrift of beroepschrift. En lid 1 onder d van dat artikel bepaalt dat dat de gronden van het bezwaar of beroep moet zijn.
Bij een pro forma bezwaar of beroep schendt je dus eigenlijk opzettelijk dat artikel. Maar dat doe je in de wetenschap dat artikel 6:6 van de Awb bepaalt dat iemand pas niet-ontvankelijk kan worden verklaard wanneer hij de gelegenheid heeft gekregen om het gebrek te herstellen.
Een pro forma bezwaar of beroep is dus een gebrekkige aktie die hersteld kan worden. Vaak verzoekt de bezwaarmaker (of de insteller van het beroep) ook om een hersteltermijn. Maar in wezen is dat niet nodig. De overheid zal die herstelmogelijkheid al uit zichzelf (moeten) aanbieden. De overheid geeft daar meestal een termijn van 4 weken voor. En dat is dan meteen wel een fatale termijn. Want laat je die laatste termijn weer ongebruikt verstrijken, dan lig je er echt uit (en ben je niet-ontvankelijk in je bezwaar of beroep).
Vragen en advies over het bestuursrecht
Hebt u vragen over het bestuursrecht? Neem dan contact met ons op:
Wij overleggen graag met u, praten graag over de ins and outs van uw situatie en geven u graag advies. Voor een kennismaking of eerste gesprek brengen wij geen kosten in rekening.