BESTUURSRECHT – Anoniem bezwaar maken?
Stel dat je buurman een vergunning heeft gekregen voor een uitbouw, en dat dat jou niet zint. Je wilt bezwaar maken. Maar je wilt ook geen ruzie met je buurman. Kun je dan anoniem bezwaar maken? Sterker, is de gemeente niet sowieso verplicht om bezwaren anoniem te houden?
Anoniem bezwaar
Dat is een lastig probleem. En er zijn daadwerkelijk situaties denkbaar waarin een bezwaarmaker het niet prettig zou vinden als zijn of haar bezwaar bekend zou worden bij degene die door dat bezwaar wordt geraakt.
Maar daarbij moet wel worden beseft dat de persoon tegen wie het bezwaar is gericht, zich moet kunnen verweren tegen het bezwaar.
Natuurlijk is het zo dat een bezwaar tegen een vergunning is gericht tegen de instantie die de vergunning heeft verleend (veelal de gemeente). Maar die instantie zal altijd de vergunninghouder bij het bezwaarproces betrekken. Die vergunninghouder wordt daarin ook wel ‘derdebelanghebbende’ genoemd. Hij heeft immers belang bij de vergunning, en moet zich kunnen verweren tegen bezwaren tegen die vergunning.
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
Het komt wel voor dat bezwaarmakers schrikken van het feit dat hun namen bekend worden bij de vergunninghouder. Had de gemeente dat niet moeten afschermen? Bijvoorbeeld op grond van de AVG?
Wel, niet per se. We hebben hier namelijk te maken met de beginselen van procesrecht (pdf). En op basis daarvan moet een partij kunnen weten wie zijn wederpartij is. In het kader van een procedure gelden immers overwegingen zoals de vraag of die wederpartij een belang heeft bij zijn bezwaar. Woont die niet te ver van de vergunde situatie om daar überhaupt last van te hebben?
Anders gezegd : een vergunninghouder moet zich als derdebelanghebbende kunnen verweren tegen een bezwaar op gronden die de persoon van de bezwaarmaker treffen.
Nog weer anders gezegd : een gevecht wordt in het recht met open vizier aangegaan.
Wat als het echt een probleem is?
We leven in een rare wereld. En het kan voorkomen dat iemand terecht vreest dat het indienen van een bezwaarschrift tot ellende zal leiden. Terwijl het indienen van een bezwaarschrift wel gerechtvaardigd is.
Wat dan te doen?
Wel, in dat geval dient u in uw bezwaarschrift aan te geven dat u nadrukkelijk wenst dat uw naam en persoonlijke gegevens niet bekend worden bij de wederpartij. Doe dat wel in duidelijke taal, en verstop het verzoek niet in de tekst van het bezwaarschrift. Uw bezwaarschrift gaat namelijk eerst door de handen van administratieve medewerkers die de inhoud niet lezen. En de kans is groot dat zij het ongelezen doorsturen naar uw wederpartij.
Zorg dus voor een extra brief, met opschrift dat u niet bij naam bekend wilt worden bij de derdebelanghebbende.
Voor de juristen onder ons : een dergelijk verzoek gaat door de molen van art. 8:29 Awb.
Verdere gang van zaken
We begeven ons hier op onontgonnen terrein. Maar u kunt er van uitgaan dat een op deze wijze (d.i. een met verzoek om geheimhouding) ingediend bezwaar voldoet aan de eisen die voor bezwaarschriften gelden. Maar dat laat onverlet dat uw bezwaar wordt gezien als een voorwaardelijk ingediend bezwaar. Iemand bij de gemeente zal moeten toetsen of u terecht verzoekt om geheimhouding van uw naam. En als uit doet toetsing blijkt dat u uw naam dient te openbaren, wordt aan u gelegenheid geboden om uw bezwaar al dan niet in te trekken.
In ieder geval deze regel: Uw naam zal bekend zijn aan de betrokkenen bij het besluit waar u bezwaar tegen maakt. Tenzij u in uw bezwaarschrift nadrukkelijk aangeeft dat u anders wilt.
Gemachtigde
Mogelijk is ook om uw bezwaar door een gemachtigde te laten indienen (een rechtskundig adviseur). Deze zal u meer kunnen afschermen. Maar ook deze zal op een gegeven moment voor de vraag komen te staan of geheimhouding van zijn cliënten gerechtvaardigd is.
Vragen en advies
Hebt u vragen over het bestuursrecht? Neem dan contact met ons op:
Wij overleggen graag met u, praten graag over de ins and outs van uw situatie en geven u graag advies. Voor een kennismaking of eerste gesprek brengen wij geen kosten in rekening.