OMGEVINGSRECHT – Stand van zaken nieuwe Nationale Omgevingsvisie

Door het Rijk wordt hard gewerkt aan het stelsel van de nieuwe Omgevingswet. Onderdeel daarvan wordt de nieuwe Nationale Omgevingsvisie (‘NOVI’), een integraal nationaal beleidsdocument over de fysieke leefomgeving. De minister van BZK zond er afgelopen vrijdag (13 april jl.) een brief over aan de Tweede Kamer (zie hier). We beschrijven in kort de stand van zaken aangaande de NOVI.

Nieuwe Omgevingswet

Op dit moment wordt voorzien dat het stelsel van de nieuwe Omgevingswet per 1 januari 2021 in werking zal treden. Het zal een nieuwe wet over de fysieke leefomgeving omvatten (de Omgevingswet), vier amvb’s en een ministeriële regeling. Het stelsel zal veel van de huidige (sectorale) wetgeving over de leefomgeving (deels) vervangen (zoals de Wet ruimtelijke ordening, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en (deels) de Wet milieubeheer).

NOVI

De stelselherziening gaat gepaard met een nieuw nationaal en integraal beleidsdocument over de fysieke leefomgeving: de Nationale Omgevingsvisie (‘NOVI’). Deze zal naar verwachting de huidige bestaande nationale beleidsdocumenten vervangen. De minister schrijft daarover in haar brief van 13 april jl. aan de Kamer: “Ik geef bij het vaststellen [van de NOVI] aan welke delen van huidige structuurvisies en andere beleidsnota’s door deze visie worden vervangen.” In ieder geval zullen de wettelijke regelingen die ten grondslag liggen aan o.a. het nationaal verkeers- en vervoerplan (uit de Planwet verkeer en vervoer), de (nationale) structuurvisie (uit de Wet ruimtelijke ordening) en het nationale milieubeleidsplan (uit de Wet milieubeheer) naar verwachting komen te vervallen (zie o.a. art. 8.1 van de in voorbereiding zijnde Invoeringswet Omgevingswet).

Totstandkoming

De NOVI wordt voorbereid volgens de huidige wetgeving. Dat zal gefaseerd gebeuren. De eerste fase is eind 2017 afgerond, resulterend in een Startnota (deze is op 17 februari 2017 aan de Tweede Kamer aangeboden). Voorzien wordt dat eind 2018 een concept van de NOVI beschikbaar zal zijn, en dat deze in de loop van 2019 vast kan worden gesteld.

PlanMER

De minister deelt ook mede dat voor de NOVI een planMER wordt opgesteld (‘milieueffectrapport‘). Daarover wordt in het voorjaar van 2018 een kennisgeving in de zin van art. 7.9 van de Wet milieubeheer uitgebracht.