BOUW – Ontwikkelingen Feyenoord City
Gisteren, 28 februari 2018, is een besluit van de gemeenteraad van Rotterdam van 1 februari 2018 gepubliceerd. In dat besluit heeft de raad besloten a) om te verklaren dat een bestemmingsplan wordt voorbereid (het ‘voorbereidingsbesluit’), en b) de coördinatieregeling op grond van (art. 3.30 van) de Wet ruimtelijke ordening toe te passen. Het besluit heeft betrekking op het ontwikkelingsgebied Feyenoord City. Feyenoord City behelst o.a. de bouw van een nieuw stadion voor voetbalclub Feyenoord.
Voorbereidingsbesluit
Het voorbereidingsbesluit is een besluit in de zin van art. 3.7 van de Wet ruimtelijke ordening. Het is bedoeld om te voorkomen dat de gemeente op grond van het oude planologische beleid vergunningen moet verlenen die niet goed passen in het nieuwe beleid. Een voorbereidingsbesluit vervalt, indien niet binnen een jaar na de datum van inwerkingtreding daarvan een ontwerp voor een bestemmingsplan ter inzage is gelegd (aldus lid 5 van art. 3.7).
Coördinatieregeling
De coördinatieregeling is bedoeld om de diverse procedures voor de diverse benodigde vergunningen voor het project Feyenoord City te stroomlijnen. De gemeente beoogt om zo sneller en efficiënter vergunningen te kunnen verlenen.
Goldman Sachs
Intussen heeft Feyenoord bij brief van 23 februari 2018 aan de gemeente laten weten een financier te hebben gevonden voor de ontwikkelingskosten van het nieuwe stadion (de zogenaamde ‘brugfinanciering’ voor de kosten in aanloop naar de bouw). Het gaat om Goldman Sachs. De brugfinanciering beloopt 17,5 miljoen euro.
De constructiefinanciering zal 422 miljoen euro belopen (de bouw van het stadion zelf: bouwkosten, inrichting, parkeerfaciliteiten, loopbrug, inflatie en financieringskosten). Hiervan zal 232 miljoen bancair worden gefinancierd. Goldman Sachs is door Feyenoord gevraagd om voor die bancaire financiering als agent op te treden.
Men verwacht zomer 2018 meer zicht te hebben op de financiering.
Zomer 2018
Feyenoord zou inmiddels een programma van eisen hebben opgesteld voor het voorontwerp van het stadion. Ook is een ontwerpteam samengesteld. Men verwacht zomer 2018 een voorontwerp en actuele bouwkostenraming te hebben.
Voorgeschiedenis
Eerder, in maart 2016, heeft Feyenoord al een voorkeur uitgesproken voor de locatie Veranda West voor het nieuwe stadion. Op 11 mei 2017 heeft de gemeenteraad van Rotterdam belangrijke besluiten genomen over de voortgang van het project. De raad heeft toen het zogenaamde ‘Position paper‘ vastgesteld en belangrijke financiële toezeggingen gedaan.
Onlangs, op 5 januari 2018, hebben burgemeester en wethouders van Rotterdam in de Staatscourant gemeld dat voor het project Feyenoord City een milieueffectrapportage wordt voorbereid.
Gebiedsvisie Stadionpark
In het in de eerste alinea genoemde besluit van 1 februari 2018 heeft de gemeenteraad tevens de Gebiedsvisie Stadionpark vastgesteld. Feyenoord City is onderdeel van deze gebiedsvisie. De gebiedsvisie beslaat echter een groter gebied, waaronder ook IJsselmonde Noord valt (Eiland van Brienenoord, Sportdorp, Park de Twee Heuvels e.a.).
Planvorming Stadionpark
Voor de plandelen van Stadionpark buiten Feyenoord City zijn inmiddels bestemmingsplannen in procedure (geweest). Het gaat o.a. om bestemmingsplan ‘Noorderhelling‘ (door de raad vastgesteld op 1 februari 2018), bestemmingsplan ‘Zuiddiep‘ (in ontwerp ter visie gelegd op 1 december 2017) en bestemmingsplan ‘IJsselmonde Noord‘ (de voorbereiding daarvan is op 26 april 2017 gepubliceerd in de Staatscourant).
Kortom, de gemeente Rotterdam en Feyenoord lijken voortvarend aan de slag te zijn…